مجازاتهای جایگزین حبس رویکرد سازمان قضایی نیروهای مسلح یزد است

مهدی تشکری،  در قالب سلسله نشست های خبری دومین جشنواره عدلیه و رسانه استان یزد، در خصوص چگونگی اجرای قانون «حبس با خدمت»، اظهار کرد: در قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح آمده سربازان وظیفه و پایورانی که طی حکم قضایی به زیر یک سال زندان محکوم می‌شوند و محکومیت آنها جنبه امنیتی نداشته باشد، می‌توانند بعد از حضور در بند نظامیان از دادگاه صادر کننده رأی تقاضای حبس با خدمت کنند.

وی افزود: حبس با خدمت بدان معناست که بعد از اخذ موافقت دادگاه صادر کننده رأی، بجای آنکه افراد در زندان دوران محکومیت خود را بی فایده سپری کنند، به یگان خدمتی خود بر می‌گردند و از تخصص افراد و بنیه جوانی پایوران استفاده مفید می‌شود و بعد از انقضای وقت اداری در تحت نظرگاه یگان خدمتی تا صبح روز بعد نگهداری می‌شوند.

رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح استان یزد نرفتن به فضای زندان، نداشتن خلع خدمتی و قطع نشدن حقوق و مزایای خدمتی را از جمله ویژگی‌های طرح «حبس با خدمت» دانست و گفت:‌ در این طرح زمان سپری شده نیز جزو زمان خدمتی سربازان محکوم نیز محاسبه می‌شود.

تشکری در خصوص نحوه اجرای طرح پابند الکترونیکی برای مجرمان نیروهای نظامی نیز تصریح کرد:‌ اجرای این حکم برای افراد نظامی محکوم شده مثل مابقی افراد و محکومان قضایی است.

وی خاطرنشان کرد:‌ محکومان درجه پنج تا هشت طبق قانون مشمول قانون پابند الکترونیکی می‌شوند و طبق ماده ۱۹ قانون می‌توانند از این طرح بهره مند شوند.

تشکری در ادامه با بیان این‌که اگر نیروهای مسلح و انتظامی در مقام ضابط تخلفی انجام داده باشد، در ذیل اصل ۱۷۲ قانون اساسی و در قانون جرائم نیروهای مسلح، رسیدگی به جرائم آن در صلاحیت سازمان قضایی نیروهای مسلح نیست، تأکید کرد: اگر جرمی در راستای انجام وظایف اصلی نیروهای مسلح انجام شود در این سازمان بررسی می‌شود.

رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح استان یزد با ابراز خرسندی از نرخ پایین جرائم در نیروهای مسلح استان، گفت: تاکید سازمان بر پیشگیری از وقوع جرم است و معتقدیم هر چه در این رابطه سرمایه‌گذاری کنیم، به نفع نیروهای مسلح و سازمان قضایی خواهد بود لذا در همین راستا اهتمام ویژه‌ای به موضوع آموزش نیروهای مسلح داریم.

وی در همین رابطه از برگزاری ۴۸ دوره کلاس آموزشی به مدت ۱۰۰ ساعت برای ۱۳ هزار کارآموز طی یکسال گذشته خبر داد و گفت: این میزان معادل ۳۹ هزار نفر ساعت آموزش در سطح نیروهای مسلح استان بوده است و امیدواریم با ارائه این ‌آموزش‌ها، مانع وقوع جرم در نیروهای مسلح شویم.

تشکری ارزش‌های مورد اهتمام سازمان را عدالت خواهی، قانون مداری، تکریم ارباب رجوع و مهمتر از همه حفظ اسرار نیروهای مسلح ذکر کرد و گفت: حضور مستمر یکی از قضات و دادستانی در بند نظامیان و آسیب‌شناسی علت وقوع جرائم و رسیدگی به مطالبات مجرمان در دیدارهای چهره به چهره نیز در راستای پیشگیری از وقوع جرم دنبال می‌شود.

رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح استان یکی از دغدغه‌های این حوزه را استفاده از مجازات‌های جایگزین در راستای کاهش جمعیت کیفری نام برد و ابراز کرد: خوشبختانه ساز و کار مجازات‌های جایگزین در مورد جرائم نیروهای مسطح مانند تنزیل درجه، جزای نقدی، اضافه خدمت و مواردی از این قبیل، فراهم شده است.

وی از دیگر موضوعات مورد تاکید را اتقان آراء ذکر کرد و گفت: در همین راستا سعی شده آراء صادره کمتر نقض و منجر به اطاله دادرسی شود و خوشبختانه در همین رابطه طی سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ کلیه آراء سازمان قضایی مورد تایید دیوان عالی کشور قرار گرفته است.

تشکری عمده جرائم نیروهای مسلح را بنا به جنس نیرو شامل تیراندازی، ایراد ضرب و جرح و فرار از خدمت ذکر کرد و گفت: خوشبختانه طی سالهای اخیر شاهد کاهش قابل توجه جرائم نیروهای مسلح در استان هستیم.